index

Maren Jørgensdatter

Far: Ukendt Jørgensen
Ægtefælle: Peter Hansen
Børn: Hans Petersen
Jørgen Petersen
Peter Petersen
Bodil Petersen
Iver Petersen
Maren Petersen
Knud Petersen
Død: 21 maj 1848
Begravet: 25 maj 1848
Biografi:
Da hun døde var hun 84 år gammel.
Gården, hvor begravelsen holdtes, var min far, Mikkel Ejnar Hansens, gård, der allerede var blevet flyttet i året 1836.
I gamle dage var det god skik at liget skulle være begravet inden middag, og om eftermiddagen holdtes der så begravelsesgilde i hjemmet, således også her i 1848.
Folk sad bænkede i æ døns og i æ stouv og spiste, drak og talte om de bevægede tider.
Et søskendebarn til husets sønner var jo falden ved Slesvig, det var Jørgen Peder Ebbesen fra Harreby og ingen vidste, hvor deres egne drenge Simon og Peter, der også var soldater, var henne.
Som folk nu sad der i bedste ro kom der nogle legende børn løbende ind og råbte: »Stræb og kom for nu kommer tyskerne oppe i den lange Forte.«
Nu blev der opløsning i forsamlingen, de fremmede soldater skulle indkvarteres, så der var nok at gøre. Det hele fik et fredeligere forløb end ventet.
Det var en afdeling af general Wrangels afdeling, der just i de dage rømmede Jylland efter vinket fra den russiske kejser.
I sørgehuset blev de to højere befalingsmænd indkvarteret, måske fordi der var god mad i overflod efter det afbrudte begravelsesgilde. Da man skulle til ro om aftenen, ville de to officerer ikke sove i de indelukkede alkovesenge.
Man fandt da på råd, idet der blev slæbt to kister ud fra muren i storstuen; mellemrummet blev dækket med halm og der redtes så seng ovenpå. Officererne var meget flinke. De beklagede krigen og sagde, at det ikke var med begejstring de deltog i den, fordi de selv havde en bror, der var dansk soldat.
Denne bror var kronprinsen, den senere kong Christian den 9., og hans to brødre, der boede i Hans Petersens gård, var prins Frederik (1814-1885) og en yngre broder Nikolaj (1828-1849).
De deltog begge som officerer i oprørshæren.

Aner:
Maren Jørgensdatter
-
† 21 maj 1848
Ukendt Jørgensen
-
-








-
-
-
-
-
-


-
-
-



-
-
-


-
-
-
-
-
-
-

-
-
-
-

-
-
-
-

-
-
-
-
Søskende:
Ingeborg Jørgensdatter
Karen Jørgensdatter

Opdateret d. 14.11.2019