index

Hans Petersen

Født: 1791 i Fæsted i Sønder Hygum sogn i Frøs herred, Haderslev amt
Døbt: 25 maj 1791 i Sønder Hygum sogn i Frøs herred, Haderslev amt
Erhverv: Gårdejer
Far: Peter Hansen
Mor: Maren Jørgensdatter
Ægtefælle: Bodil Marie Simonsdatter
Gift: 1 nov 1823
Børn: Marie Hansen
Peter Hansen
Simon Hansen
Hans Jørgen Hansen
Maren Hansen
Laurids Hansen
Hans Peter Hansen
Ane Hansen
Død: 24 jun 1879 i Sønder Hygum sogn i Frøs herred, Haderslev amt
Biografi:
Gårdejer i Fæsted.
Hans Petersen var en dygtig mand, han var også en smuk og statelig mand, som et billede, der er i familiens eje tilfulde viser.
Der er et slægtspræg over denne mandsansigt, som endnu er bevaret i familien helt ned til de aller yngste.
Hans Petersen måtte desværre sammen med flere andre, deriblandt Mikkel Villadsen, Fæsted, og Thomas Thomsen, Hygum, tilbringe adskillige år som soldater i Napolionskrigene.
Efter at englænderne i september 1807 havde røvet den danske flåde, sluttede Danmark den følgende måned et forbund med Frankrig, der varede til maj 1913.
Napoleon lovede at hjælpe Danmark med at erobre Skåne og i marts 1808 påbegyndte et hjælpekorps af franske og spanske tropper under befaling af marchal Bernadotte indrykning i Danmark.
Allerede i april fik Bernadotte imidlertid ordre til at samle franskmændene i lejre ved Hamborg, Rensborg og Flensborg og kun de spanske tropper blev spredt over Danmark, hvor de i august samme år gjorde oprør og blev transporteret til deres fædreland på engelske skibe, dels blev overmandet og ført som fanger til Frankrig.
Da Frederik den VI havde sluttet forbund med Frankrig kom danske soldater til at deltage i krigen.
Man ser af Hans Petersens dagbog, at han har stået i militærforhold i 5 år.
En del år efter krigen blev han dekoreret med »St. Helene« medaljen for hans deltagelse i det franske felttog.
Der er ingen tvivil om at hans Petersens rige livserfaring ved hans mange rejser i fremmede egne har givet ham et videre udsyn end det almindeligt var blandt bønderfolk i disse tider.
Omkring 1830 var det dårlige tider.
Pantemanden kom for at inddrive skatter, det drejede sig kun om 4 gamle skilling. Hans Petersen var ikke hjemme. Hans kone Bodil Marie måtte løbe rundt i byen for at låne penge. Man har ondt ved at forstå denne beretning fra hin tid. Viljen til at betale har nok været ringere end evnen. Hos Hans Petersen har det nok ikke været smalhans til huse. I den østre gård i Fæsted stod der i al fald en hel kiste fuld af »klingende sølvpenge«.
Hans Petersen strøg og brændte teglsten, dette hjalp ham godt, da stenene kostede forholdsvis meget, 28 gamle skilling kurant for 100 stk. At der også var flere, der i den tid har benyttet sig af denne næringsvej, kan man se af navnemærkerne i de gamle mure. H.P. kan der være indstemplet eller også andre signeter.
Gården lå dengang nede i byen, men Hans Petersen flyttede den 1836 ud på marken.
Det er den gård som er gået i arv til Ejnar Hansen, altså oldeforældrenes gård.
Hans Petersen var handelsmand, det har ligget til familien. Samme år som gården flyttedes var han i Tønder til marked med 4 stude. De kostede 28 daler, medens det kun kostede ham 36 daler at få gården flyttet.
Der holdtes ved den tid kun 28 kreaturer og 6 heste på den store gård. Gården deltes i 1861 og overgik til to af sønnerne 1. november. Disse 2 var Peter og Hans Jørgen Hansen.
Som allerede omtalt strøg og brændte Hans Petersen sten. Der var indrettet flere teglovne i kæmpehøjene. Hvor han har hentet leret til stenene kan næppe oplyses, skønt der findes flere brugte lergrave i nærheden.
Når teglovnene har lyst i de stille sensommeraftener har det sikkert været et yndet tilflugtssted for byens ungdom. Højene ligger på en bakkeskråning og bålene derfra har kastet et smukt flakkende rødgylden skær hen over »mosekonens bryg« og de lave enge og ned til den gamle by.
Som handelsmand var Hans Petersen nok også meget dygtig og forsigtig. Han kunne dog fejle. Engang havde han købt 2 køer på Vorbasse marked. Da han kom hjem viste det sig, at den ene var 2-pattet og den anden blind.

Det var et meget smukt ægtepar, der klædte hinanden.


Aner:
Hans Petersen
* 1791
† 24 jun 1879
Peter Hansen
* ca 1764
† 2 maj 1819








Maren Jørgensdatter
-
† 21 maj 1848
Hans Petersen
-
-


Anne Pedersdatter
-
-



Ukendt Jørgensen
-
-


-
-
-
Peter Hansen
- , -
Johanne Lauesdatter
- , -

-
-
-
-

-
-
-
-

-
-
-
-
Søskende:
Jørgen Petersen
Peter Petersen
Bodil Petersen
Iver Petersen
Maren Petersen
Knud Petersen

Opdateret d. 14.11.2019